Планетата Тюхе се намира до Слънчевата система

Още миналата година  астрофизиците Джон Матис (John Matese) и Даниел Уитмир (Daniel Whitmire) от Университета в Луизиана (University of Louisiana) твърдяха: близо до Слънчевата система в  т.нар.  Облак на Оорт – има  масивен обект. Например, голяма планета, която е два или дори четири пъти по-тежка от Юпитер. Може би също така е газов   гигант. Или изстинала звезда.

Припомняме, че облакът на Оорт е огромен балон, пълен с милиарди относително големи парчета лед и камъни. Те , както смятат астрономите, редовно попълват броя на кометите, които се движат през Слънчевата система, а понякога падат и на планетите, като оставят гигантски кратери. Включително и на Земята.

Радиусът на облака на Оорт е около една светлинна година

Облакът на Оорт започва далеч отвъд орбитата на Плутон. Външните му граници, според някои оценки, са на една светлинна година от Слънцето – една четвърт от пътя до Проксима Кентавър, най-близката звезда до звезда до нас от системата Алфа Кентавър. Според други оценки – на половината път.

Гигантският объект е разположен в облака на ОортГигантският обект се намира в облака на Оорт

Сега учените не се съмняват: гигантската планета съществува. И я наричат Тюхе – от името на гръцката богиня на съдбата. Разстоянието до нея е 30 000 астрономически единици. Астрономическа единица е разстоянието от Земята до Слънцето.

Тюхе не се вижда с оптични телескопи – тя е твърде далечна и студена. Но може да се „види“ с инфрачервени телескоп. Тъй като планетата е все още по-топла от заобикалящата я среда. Нейната температура, според оценки на Матис, е минус 73 градуса по Целзий. Тя е по-висока, отколкото, например, на Плутон.

Астрофизиците твърдят: данните, че Тюхе е реален обект, вече са получени чрез инфрачервния космически телескоп WISE Wide-field Infrared Survey Explorer). Но все още не са публикувани.

Въпреки това, до края на 2011 г. те ще бъдат обявени публично.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *