Стридите измират стремително

Американските учени за пореден път бият тревога. Провеждайки задълбочени изследвания в области от обитания на стриди, група учени от световната организация „Защита  на дивата природа“  и Университета в Калифорния, начело с Майкъл Бек, публикуваха резултатите от работата си  в списание BioScience.

В повечето екорегиони  и заливи   рифовете от стриди сега съставляват едва 10% от предишното си състояние.

Данните са неутешителни :   любителитете на молюските скоро може да бъдат  лишени от този деликатес заради невъздържания си апетит и поради множеството заразявания на находищата със стриди. Учените са установили, че 85% от рифовете със стриди по света вече са унищожени, от които 75% са в Северна Америка, в  5 региона. Въпреки това, учените не са напълно сигурни в коректността на данните, поради липса на информация и поради липсата на статистически данни в някои от изследваните райони. Също така, в изследването не са участвали Южна Африка, Япония, Китай, Южна Корея и КНДР.

„Ние дойдохме до извода, че в повечето екорегиони  и заливи стридите  сега съставляват 10% от предишното си състояние“ – казват учените.

Стридите са вид филтър в световните океани, изчиствайки водата от примеси. А  този вид мида е незабравим  деликатес в различни части на света, като по този начин създават работа на рибарите и носят много пари на собствениците на ресторанти.

В статията се обяснява катастрофалното унищожаването на рифовете в резултат на безмилостния добив  на нефт. Дори и опитите  за изкуствено размножаване на стридите не  се увенчават с успех –   мидите просто умират, не успявайки да се приспособят към новата екосистема.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *