Черна дупка взриви собствената си галактика

Галактиката Маркариан 231, разположена в близост до Голямата мечка и на осем милиона светлинни години от нас, умира. Убива я  собствената и централна черна дупка, когато тя решила да  привлече към себе си  съседна галактика. Така твърди група астрофизици с ръководител Силвен  Вайло  (Syl­vain Veilleux) от Университета на Мериленд.

Това е доста голяма галактика със звездна   маса превишаваща Млечния път   три пъти, в  центъра на която има черна дупка.

Известно е, че повечето галактики имат в центъра си супермасивна черна дупка.   Всяка една такава дупка непрекъснато засмуква всичко, което попада в обхвата на  мощната  и гравитация.

Някои вещества се привличат малко, други ако пространството около тях е пълно със звезди и междузвезден газ, много. Поглъщаната материя преди да изчезне завинаги, започва интензивно да излъчва фотони с различна честота и по този начин увеличава температурата около черната дупка.
Тази температура може да се вдигне толкова много, че дори и гравитацията на черната дупка да не може да и  устои. В този случай, веществото на галактиката няма да се притегля от черната дупка, а  ще се оттласква от нея с фотони.

Този вариант е възможен  при сливането на две сравними по размер галактики, когато масата на новите звезди попада в близост до черната дупка, светлината около нея надвишава определен лимит  галактиката експлодира.
Пашкулът от звезди и междузвездна материя се отдалечават от нея  и  галактиката никога повече не генерира нови небесни тела, превръщайки се в колекция от  бързо застаряващите звезди.

Това е, което астрономите са открили при снаблюдението на галактиката Markarian 231. Отдавна е известно точно това, което се случва в момента, но едва сега, учените открили, че пашкулът звездна материя се отдалечава от центъра със 1000 км / сек.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *