Америка   разширява военните си интереси. След измененията на военната стратегия на САЩ към списъка с приоритети – да спечели войната в Афганистан и стабилизирането на Пакистан – се добавя и ограничаване на бързия растеж на военната мощ на Китай. Русия най-накрая е престанала да   притеснява американската администрация като опасен  военен противник, пише  gazeta.ru.

Във вторник, Пентагонът представи новата американска военна стратегия – документ, който определя на военно-политическите приоритети на страната през следващите седем години.

Въпреки че „стратегическата цел“ остава разгромът на „Ал Кайда“ и свързаните с нея структури в Афганистан и Пакистан, новата американска военна стратегия   приоритетите са за намаляване на заплахите от Азия, на първо място от Китай.

„Ние трябва да разпределим силите си  в съответствие с това, какъв ще бъде характера на евентуалните рискове, и там, където според изчисленията, тези рискове ще се появяват, – обяснява  адмирал Джон Роберти, който е ръководител на стратегическото управление на Пентагона.

По думите му, засиленото внимание  на Вашингтон към Азия, е в резултат на преместването към региона на тежестта на световната икономика, увеличаване на военната сила на континенталните  държави  и на предстоящите политически промени.

Друг висш военен, на който се позовава   пресслужбата на Пентагона в представянето   на стратегията, заяви без заобикалки: „. Има две нововъзникващи сили, Китай и Индия, както и няколко други силни регионални държави“

„Продължаващият десетилетия  икономически растеж в Китай се очаква да облегчи военната му модернизация и разширяване на неговите интереси вътре и извън пределите на (Азиатския) регион „, – се подчерта в самия доклад.

В документа се уточнява, че американските сили трябва да разполагат с ресурси да се противопоставя  срещу възможността държавите да ползват стратегия за изолиране на района на военните действия (anti-access/area denial strategy), т.е. да   изградят  така своята военна машина, че да блокират  всяко военно-политическо действие на  потенциални противници.

Директно не се говори, но най-много това се отнася за Китай и способността му да ограничи американското военно присъствие в т. нар. от Пекин „близки морета“- Япония, Жълто и Източно- Китайско.
В още по-голяма степен, тази перспектива безпокои  Пентагона по отношение на Тайван, който САЩ обещаха да защитят срещу евентуална китайска агресия.

Както посочва анализаторът Андрю Ериксон в септемврийския брой на China Brief,  „Китай е на ръба на няколко революционни открития – в създаването на противокорабни балистични ракети, системи за залпов огън, собствени прецизни спътникови навигационни системи, сателитни системи за висококачествено видео и фото в реално време, системи за откриването на цели, анти-сателитно оръжие и други космически оръжия, които могат да разрушат Американската верига за комуникация, управление и контрол „.

Related Posts

2 thoughts on “Заплахата „Китай“

  1. Общоизвестно е, че Китай и Русия са като „дупе и гащи“. Така, че каква обективност в случая може да се очаква от един руски сайт?
    Със същия успех можем да говорим и за заплахата „САЩ“.
    Според мен, Китай и САЩ са всъщност двете страни на една и съща монета…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *