Древните нубийци са ползвали тетрациклин

Химически анализ на костите на древните нубийци е показал, че те  редовно са ползвали тетрациклин. Очевидно е, че източник на антибиотика е . .. бирата.

Всъщност, това откритие показва, че практиката на използване на антибиотици, чийто произход е свързан с откриването на пеницилина през 1928 г., реално е съществувала  преди 2000 години.

Резултатите от това проучване  на антрополога  Джордж Армелагос  (George Armelagos) и медицинския химик Марк Нелсън   са публикувани в статия в списание American Journal of Physical Anthropology.

„Обикновено свързваме лекарствата против заболявания със съвременната медицина – казва Armelagos.

– Но става  все    по-ясно, че праисторическите хора са ползвали  емпирични доказателства, за да създадат материал, който притежава терапевтичен ефект. Не се съмнявам, че те са знаели какво правят. „

Джордж Armelagos е биоархеолог,  специализирал в праисторически и древни диети. През 80-те години на миналия век той анализира останки на нубийци от 350-550 г. пр. Хр. Тези хора са живели в днешен Судан,  на юг от древния Египет.

За тази цивилизация не е известно толкова много, защото тя не е оставила след себе си писмени бележки. Анализът, проведен от Armelagos, върху  костите на нубийците показва, че в тях има следи от тетрациклин.

Малко по-късно изследователският екип, начело с учения,  установява  връзка между антибиотика и бирата, която е била част от храната на древните хора. Факт е , че зърната,  използвани в процеса на подготовка на напитката, съдържат стрептомицети, които са в състояние да произвеждат тетрациклин.

Марк Нелсън, водещ експерт по антибиотици, проявил интерес към този проект, когато чул доклада на Armelagos по време на конференция .

„Аз го помолих да ми изпрати проби от мумифицираните кости, защото имах и оборудване и доказани технологии за извличане  на тетрациклин, – разказва Нелсън.

– Това е доста мръсен и опасен процес. Наложи ми се да разтварям  костите във флуороводородна киселина –  Най-опасната киселина на планетата „.

Резултатът от изследването поразил учения:

„Костите на тези древни хора са буквално пълни с тетрациклин, което показва, че са го приемали  дълго време. Убеден съм, че те са имали наука за контролирана ферментация, и че те целенасочено са правили лекарства.“

Дори и   черепа на едно четиригодишно момче е съдържал много тетрациклин. Тъй като вероятността малко дете да пие   бира  изглежда    изключително малка, то е логично да се заключи, че с използването на антибиотици те са се опитвали да го лекуват.

Доскоро се  смяташе, че първият тетрациклин е получен  през 1948 година. След това той получава името «auereomycin»-  от латинската дума «aerous», което означава „златен“ -поради това че колониите стрептомицети имат златен оттенък.

Според Armelagos   е известно, че древните египтяни и йорданци са използвали бира за лечение на  на венците и други заболявания.
Следователно е разумно да се приеме, че практиката на производството на използване на антибиотици са имали и  други народи.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *