Най-секретното място на Земята- Iron Mountainсе

Най-секретното място на земята на компанията  Желязната планина (Iron Mountainсе) се намира близо до град Boyers в Западна Пенсилвания, на дълбочина от 70 метра. Тази  компания е най-известният международен доставчик на услуги съхранение и защита на данните.
Data Center Iron Mountain – това е истински подземен град, в който можете да влезете само през входа, който е пробит в скалата и  е добре защитен.

Комплексът се простира на  площ от 580 хиляди квадратни метра, а броят на работниците е  2 700. Огромен брой  държавни тайни и мистерии, както и секрети на фирми са скрити зад хиляди метални врати.

„Подземният свят“ е  защитен от кражба, от техногенни катастрофи  и природни бедствия. Системата за сигурност може да осигури защита дори от ядрен взрив. Този „град“ разполага със собствена система за електрозахранване, собствена пречиствателна станция и  бригада от пожарникарите. Служителите работят в офиси с варовикови стени.
Тъй като  първоначално комплексът е създаден за защита на важни документи в случай на ядрена война със Съветския съюз, дизайнерите са предвидили и  убежище на персонала. Всичко това прави центъра за данни е най-безопасното място на планетата.

В наше време Iron Mountain се счита за най-голямото и най-сигурно място за съхранение на цифрова информация.
Не е изненадващо тогава, че разузнавателните служби от  целия свят тихо  спокойно дават най-важните си и ценни документи в архивите на Желязната планина.

Известно е, че в архивите на Желязната планина се държат ленти от хиляди добре познати хитове, като първите записи на Елвис Пресли, както и  повече от 11 милиона негативи и отпечатъци на  Photobank Corbis, сред които има материали от началото на 19-ти век.

За да съхраните всички тези данни, центърът използва повече от 400 000 персонални компютри и около 20 хиляди сървъри. Всеки ден в архива постъпват приблизително 8 милиона писма. Всяка година към  услугите на центъра за данни прибягват все повече и повече компании, а според Iron Mountain  за три години, обемът на цифрови данни се е увеличил с 600%.

Related Posts

2 thoughts on “Най-секретното място на Земята- Iron Mountainсе

  1. interesno a tam dali kriqt i nashata istoria.Zaglavieto e nai-sekretnoto mqsto na zemqta.Koe mu e sekretnoto shtom az cheta za nego.Ima dosta po sekretni mesta no nie nepredpolagame za tqhnoto sushtestvuvene.

  2. Има грешка в изписването – правилното е „Iron Mountain“, а не „Iron Mountainсе“.
    „400 000 персонални компютри и около 20 хиляди сървъри“ Защо са ти толкова компютри, за да съхраняващ огромни количества данни?? Трябват ти няколко десетки мощни компютъра и подходящо количество физически носители. Освен това що не вземе автора (или преводача) да сметне колко ток харчат 420 хил. компютъра…
    Както казва и rudolfhess, кое му е секретното на мястото, като се знае, че се намира в бивща мина за варовик до селището Boyers, близо до град Butler?
    Фенове на Елвис, не си струват рисковете да ходите чак там, дори и заради първите му записи :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *