През цялата човешка история, има много съобщения за някаква космическа катастрофа, която сполетява   планетата и ще засегне всички нас, но засега  всичко е повече или по-малко в ред, нали? Въпреки това, последнатапредполагаема  заплаха плаши повече от всички други. Защо? Да, защото тя е съвсем реална.

Става дума за технологична криза не   от вируси или от хакери,  не от някакъв вид софтуерен провал  като позорния провал „Грешка 2000“, а от това, което абсолютно не може да се контролира. От Слънцето.

Слънчевите бури сами по себе си не са нищо ново, те съществуват от незапомнени времена, но сега сме много по-уязвими от последиците на слънчевата радиация,  в резултат на  новите технологии, които са толкова зависими от нашите спътници и комуникационни системи.

Сега слънцето започва да се пробужда  и ще достигне своя връх около 2013 година.
В очакване на тази дата, се очаква все повече и увеличаване на броя и силата на бурите, когато спътниците биха могли да спрат работа, а дори и да се излязат от орбита, както и отказа на комуникационните системи и GPS, и в крайна сметка, тези бури може да угасят светлината в света .

За повечето от нас, това означава, че нашите „умни“ телефони ще спрат да работят  или няма да можем да използваме GPS, но ако се замислите за контрола на въздушното движение, военни действия и върхови технологии в болниците, всичко започва да звучи много по-сериозно.

През 1859 г. е имало толкова силна слънчева буря, че всява хаос по цялата Земя, но тогава се скапва само  телеграфната система, която спира да работи по целия свят,  започва да гори телеграфната хартия и някои оператори на телеграфа получават електрически изгаряния.

След това, през 1989 г. слънчева буря унищожава енергийната мрежа в Квебек, а хората остават няколко дни без ток.

Само преди няколко дни  слънчева буря повреди някои комуникационни системи в Китай, но тази буря бе сравнително умерена.

Бъдещите слънчеви бури вероятно ще нанесат много повече щети в много по-широк мащаб.

Учените по света са наясно с това и казват, че космическия климат трябва да се вземе много на сериозно.

Най-лошото е, че до голяма слънчева буря, няма има толкова много предупреждения – в  най-добрия случай   2-3 дни, което е малко смущаващо.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *