Управляват с дистанционно хлебарка с импланти

Имплантирани в нервната система на хлебарка електроди заставят насекомото  да се подчинява на командите на човека с дистанционното  управление.

За да покаже своите невробиологични достижения американската компания Backyard Brains използва набор от чипове, взети назаем от детската играчка робот- насекомо HEXBUG Inchworm, както и няколко вида   хлебарки Blaberus и Aptera fusca. В ролята на участници  и зрители на експеримента са студенти от университета Гранд Вали (САЩ).

Чиповете, които са били имплантирани на хлебарката,  я принуждавали  да завива наляво или надясно в зависимост от вида на сигнала от дистанционното, блокирайки естествените сигнали, постъпващи от нейните природни антени-мустачки.

Системата  обаче  изисква сериозна доработка:  непокорните хлебарки  изпълнявали командите от дистанционното само в 25% от случаите.
Практическотo приложение на технологията също остава под въпрос: на разработчиците им е трудно да   кажат как и за какво може да се ползва .
Теоретично оборудваната с  камера хлебарка-киборг би могла, например, да се използва  за търсене на хора в сринати сгради, но в действителност  времето и на работа е много ограничено,  поради малкия капацитет на батериите, които   може да носи.

Related Posts

One thought on “Управляват с дистанционно хлебарка с импланти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *