В Китай отглеждат генно модифицирани прасета за трансплантиране на органите им на хора

Екип от изследователи от Медицинския  университет в Нанкин, направиха официално изявление, че до края на тази година трябва да се появят генетично модифицирани прасета, които ще дават на лекарите богат набор от органи за трансплантация.

През следващите 2-3 години се очаква да започнат клинични изпитвания с органи на животни.

Според ръководителя на екипа Дай Ифан, за тези тестове засега ще се ползват роговицата и кожата на прасетата.

А за тестове за сърце , бъбреци  и черен дроб ще са необходими около пет години. Органите на прасетата ще са генетично модифицирани, така че те ще са напълно годни за хората. А хигиенната обработка и контрол ще ги избавят от вируси и бактерии.

Засега е известно  че учените са взели клетки от нормални  прасета и са ги „доработили“ с ген, който отговаря за  имунното отхвърляне при трансплантация на човек . След това   този променен ген трансплантирали обратно в клетките. В  началото на 2011 г. в Нанджинг са доставени хиляди замразени клетки, взети от генетично модифицирани прасета.

Китайски учени веднага започват производството на такива клонирани свине.

„Прасенцата се изолират от майките веднага след раждането с цезарово сечение. Те растат в среда  свободна от бактерии. Правят се и  няколко карантинни инспекции за потвърждаване на качеството на „органите“ – казва Ифан.

Ако тестване е успешно, то ще позволи рязко да се понижи цената на трансплантацията на органи. Например свинската роговица ще струва $ 1 500. Основният проблем засега е отхвърлянето на органи при продължително   използване. Освен това трябва да се оптимизира и  системата за отглеждане на прасета. За една година трябва да се  отглеждат   няколкостотин животни.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *