Япония се е изместила с 2.5 метра, огромна дупка в океана може да я погълне

Данни от спътника Envisat на Европейската космическа агенция (ЕКА), показват, че на 11 март земетресението изместило източния бряг на японския остров Хоншу с 2,5 м на изток, се казва в съобщение на агенцията.

Земетресение с магнитуд 9 порази Япония на 11 март и предизвика цунами с височина повече от десет метра.

Както беше съобщено по-рано от японската агенция Киодо, цитирайки Института по география на Япония, полуостров Осика, намиращ се в североизточната част на основния японски остров Хоншу в резултат на земетресението е изместен с 5,3 метра в югоизточна посока и е потънал с 1,2 метра.Според изчисленията на служителите на една от лабораториите на НАСА, бедствието в Страната на изгряващото слънце е придружено и с промени в структурата на тектоничните плочи. В този случай една от тях се е изместила с около девет метра, което води до огромно пропадане на японския бряг.

Американски учени са установили, че това пропадане достига дължина от 380 километра и ширина 190 км.

Специалисти Jet Propulsion Laboratory (JPL) на НАСА са сравнили данните, получени от Envisat на 19 февруари и 21 март. Сравнението показа, че източният бряг на острова е изместен с около 2,5 метра и е потънал.

Подобни изводи са направили и учени от италианския Национален институт по геофизика и вулканология – според техните данни, максималното преместване също е 2,5 метра.

„Тези резултати, покриващи 800-километровата ивица (на крайбрежието) от Токио до Сендай, показват отдалечаване към епицентъра в Тихия океан“, – се посочва в съобщение на ESA.

Related Posts

One thought on “Япония се е изместила с 2.5 метра, огромна дупка в океана може да я погълне

  1. Здрасти приятели , приятен . Уеб сайт относно , телевизор , спортове , R / C, аудио , начин на живот , фонд , Спорт . Ще откриете, най-нови новини цялата България . трябва да се каже.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *