Земетресението в Япония измести оста на Земята с 10 – 15 см

Мощното земетресение в Япония на 11 март  е изместило оста на въртене на Земята с почти 10 сантиметра.

„Въздействието на този феномен върху оста на въртене е по-голямо, отколкото дори случилото се   през 2004 г. по време на земетресението в Суматра (тогава земетресение измества оста на Земята с 6 см)“, – съобщава  Националният институт по геофизика и вулканология, Италия.

Ето и още едно мнение: „По моите изчисления, продължителността на деня се съкрати с 1,6 микросекунди (милионни части от секундата -.Б.ред) Земетресението в Чили намали денонощието с около 1,2 микросекунди“ – казва   експерта от  Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА Ричард Грос.

Той добави, че според неговите изчисления, оста на Земята след катастрофата се е изместила с около 15 см в посока  139-градуса източна дължина.

Според сеизмолозите,  последиците от тази катастрофа са на второ място след най-големия катаклизъм в историята на наблюденията – Голямото чилийско земетресението от 1960 г., размерът на кое то според различни оценки варира от  93 до 9.5 по Рихтер.
И докато земетресението в Япония  е по-слабо от това, което се случи в Суматра, то е станало на такава ширина, където е постигнат най-голям ефект.

Трусове с магнитуд 8,9 разтърсиха в Япония в разгара на работния ден в петък. Земетресението предизвика цунами: 10-метрови вълни, обхванаха участък от  брега с дължина 2,1 хиляди километра, заливайки десетки градове и села.

Няма връзка с  88 хиляди души, включително с цял пътнически влак и кораб със 100 пътници на борда.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *