Григорий Перелман: „Защо са ми милион долара? Аз мога да управлявам Вселената“

Вече измина доста време откато Григорий Перелман, който доказа теоремата на Поанкаре, над която си блъскаха главите всички учени на света, отказа да получи наградата си от един милион долара! Трудно е да се каже какво стряска повече: фактът, че този учен задмина всички останали или че той отказа астрономическа сума!

Наскоро все пак той даде интервю, в което казва, че умее да изчислява пустотата и не му трябват пари, защото …може да управлява Вселената.

„Аз знам да изчислявам празнотата, заедно с моите колеги знаем механизмите за запълване на социални и икономически „кухини“. Празнотите са навсякъде. Те могат да бъдат изчислени и това дава големи възможности … Знам как да се контролира Вселената. И сега ми кажете – защо ми е един милион долара?“

Сега Перелман е обект на внимание на представители на тайните служби от доста държави. Доста учени смятат, че той е изпреварил времето си. С колко години, никой не се наема да каже. Всъщност службите вероятно го считат и за опасен.

Той е постигнал някои свръхпознания, помагащи да се разбере мирозданието. Вселената се е появила по време на експлозия. Всъщност, от една точка. И може да бъде сведена отново до точка. Как да стане това знае Перелман.

И тук възникват нови въпроси и проблеми: какво би станало, ако знанията му получат практическо приложение?

Дали Перелман, и по-конкретно, неговите познания, са заплаха за човечеството? В крайна сметка, ако се използват неговите знания, може да се свие Вселената в една точка, а след това да се разшири, тогава можем да загинем или да се преродим в друго качество? И тогава ние ли ще сме или нещо друго! И нужно ли е въобще да контролираме Вселената?

Говори се, че Перелман разбира мащаба на това, което е открил. Той нарича себе си „мъж на вселената.“ И както сам казва, има опасения за сигурността си. Защото умната му глава вече е оценена на милион долара, а стойността и е много повече!


––––––––-

Руският математик Григорий Перелман отказа наградата от 1 милион щатски долара, присъдена му от американския математически институт „Клей“ за доказването на хипотезата на Поанкаре.
Перелман, който живее като отшелник в кооперация с хлебарки в Санкт Петербург, каза през затворената врата на апартамента си :“Имам всичко, което ми трябва“.

През 2006 г. той отказа най-високата награда в световната математика – медала „Фийлдс“. Тогава той каза:

„Парите и славата не ме интересуват. Не искам да ме показват като животните в зоопарка. Не съм герой на математиката. Не съм постигнал чак такъв успех, затова не искам всички да ме гледат“.

Съседка на гениалния математик разказва, че той има само маса, стол и легло с мръсен матрак, оставен от предишните собственици – алкохолици, които му продали апартамента.

Related Posts

One thought on “Григорий Перелман: „Защо са ми милион долара? Аз мога да управлявам Вселената“

  1. Geniite sa dosta smahnati i chesto prilichat imenno na nego,a imenno otshelnici koito im trqbvat stol, masa i cherna duska.Ako priemem che svetut e edna matrica (the matrix) sigurno ima nqkoi smahnat NEO koito durji kluchat ot zagatkata v glavata si.Svetut obache ima i nematerqlna strana koqto s matematika trudno moje da bude obqsnena.Ne vsichko e logicheska kombinaciq ot 010011110101010…………
    Vse pak tazi statiq e dosta po smislena ot predisnite nqkolko

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *