И още за измирането на пчелите

Пчелари предупреждават за наближаваща екокатастрофа в световен мащаб. През последните няколко години производителите на мед са силно притеснени от изчезването на пчелите от цели региони. Според тях след силно развитите икономически държави идва ред и на България, където също вече се засича бягство на пчелните семейства от кошерите.

След Америка и Западна Европа и у нас вече се наблюдава изчезване на пчелите, алармираха собственици на кошери от Търговишко. През миналото лято за първи път стопаните констатирали така наречения „Синдром на празния кошер”. Пчелните им семейства масово напускали кошерите, а малкото останали умирали. Причината според пчеларите е замърсяването на околната среда – торенето с пестициди, генно модифицираните организми и дори антените на мобилните оператори.

Пчелите губят своята имунна система и своето чувство за ориентация. След като напуснат и отидат на паша и не могат да се върнат, да си намерят кошера. Нещо като дрогирани, казано образно и не могат да си намерят кошерите и по този начин кошерите остават без пчели, казва пчеларят Георги Досев.

Според специалистите пчелите са с нисък праг на чувствителност спрямо замърсяванията в околната среда. Поставени на риск те стават лесна плячка на иначе безобидни инфекции и вируси.

Да се контролира какво се сее, с какво се третира, кога се пръскат и дали това се отразява на пчелите, всичко това държавата трябва да контролира, защото пчелите са държавни служители, природата ги е назначила като такива, допълва Георги Досев.

Професионалните пчелари напомнят, че това е сериозен риск за цялото човечество, защото няма кой да опрашва растенията. Според една от песимистичните теории, ако пчелите изчезнат, до пет години след това ще загинат и хората. Проблема вече е поставен в ЕК. От там планират създаването на референтна лаборатория за здравето на пчелите, а до края на 2011 г. комисията възнамерява да започне пилотна мониторингова програма във всички страни членки на ЕС.

http://www.tvevropa.com/bg/news/bulgaria/view/50735

Related Posts

One thought on “И още за измирането на пчелите

  1. Нима се учудват? Явно има доста хора забили глави в пачките и дори не помирисвали какво е 21.12.2012г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *