Масов мор застигна и морските звезди

В морския град Талибонт (Talybont), разположен в северната част на Уелс,  бяха намерени  няколко хиляди мъртви морски звезди. Учените и властите побързаха да успокоят населението, че в този инцидент няма нищо свръхестествено.

Според официалната версия, пролетните приливи и отливи в областта са толкова силни, че морето изхвърля на брега морски звезди, макар и не в такива големи количества. Каква е  причината за тази масова миграция на морски същества толкова близо до бреговата ивица? Досега тя остава загадка.

Обикновено, морските  звезди се хранят с мърша, миди   и ракообразни.
Не се изключва, че под влияние на неизвестен фактор популацията на тези същества е била намалена и морските звезди са се приближили до брега в търсене на храна – в момента, тази версия поддържат голяма част от експертите, въпреки че не се счита за единствената.

Ако се съди по факта, че органите на морска звезда не са повредени, то вероятно не става въпрос за   катаклизми, въпреки че допълнително проучване на по-голяма помощ ще елиминира тези фактори или обратно, ще  установи неизвестни по-рано неизвестни.
Във връзка с почистване на брега, в това отношение местните власти се позовават на чайките – очевидно, последиците от бедствието ще бъде истински празник за птиците.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *