Отработените газове от колите убиват мозъка

За първи път американски учени са проучили физическите ефекти на изгорелите газове от автомобилите върху мозъчните клетки.

В лабораторни условия клиницистите са открили, че отработените газове  причиняват значителни щети на невроните, участващи в процеса на обучението и паметта, водят до възпаления, свързани с преждевременното остаряване и болестта на Алцхаймер и   намаляват растежа на невроните в малките мишки, пише NewsLAND.

При мишките, дишащи отработените газове, биолози са документирали увреждане на мозъка. В този случай, нарушенията са били наблюдавани при гризачите, дори след кратко излагане на замърсители от колите. Наред с други мозъчни увреждания при мишките са открити и симптомите, свързани със загуба на паметта и болестта на Алцхаймер.

Частиците от изгорелите газове са с размер от около една хилядна от дебелината на човешкия косъм и са твърде малки за филтриращите системи на автомобилите. Ние не може да ги видим, но всеки ден ние ги вдишваме с градския  въздух. Те имат силно негативен ефект върху мозъчните неврони.
По въпроса за това как да се предпазим от тези неизбежни щети,  американските еколози от  Университета на Южна Калифорния  нямат конкретен отговор.

Според тях, дори и преминаване към изцяло електрическите автомобили няма да реши проблема напълно, макар и рязко да намали  концентрацията на вредни наночастици във въздуха.

Но сега производството на електроенергия на планетата продължава да зависи от други горивни процеси – въглищата, което допринася за освобождаването на наночастици.

Related Posts

One thought on “Отработените газове от колите убиват мозъка

  1. Префикса „нано-“ се употребява за размери от порядъка на една милионна част от милиметъра. При средна дебелина на човешкия косъм от 0.1 мм., една хилядна от този размер една десетохилядна от милиметъра. Така, че вредните частици във въздуха не са „нано“, защото са с около два порядъка (100 пъти) по-големи от тези размери. И точно затова са вредни – защото са доста големи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *