Силата на мравките – видео

Садистичните възпитаници на North Carolina State University Georgia Institute of Technology, които проучват поведението на мравките, потопили група от насекомите във вода.

Интересен е фактът, че насекомите не се разпилели във всички посоки, а формирали истинска пластична маса с телата си, която се оказала абсолютно водонепропусклива и може да издържа на екстремни натоварвания!

И още едно видео, забързано 10 пъти.

Около 3 000 мравки били хвърлени във водата. Те бързо се „разстлали“ в палачинка и формирали група. И тази тяхна пластична маса се оказала напълно водоустойчива, благодарение на факта, че мравките в долния слой били плътно преплетени една с друга, което позволявало на мравките от най-горния слой лесно да се разхождат по повърхността на ваната!
Изследователите уверяват, че нито една мравка не е загинала

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.