Смъртта на птиците води до изчезване на растения

Появиха се първите доказателства, че изчезването на някои видове птици, води до изчезване на растителни видове. Много от растенията се опрашват от птици и не могат без тях да разпръснат семената си, така че ако популацията от птици намалява, ефектът на доминото бързо се разпространява и в растенията.

В Нова Зеландия след съкращаване броя на две птици – макомако (Anthornis melanura) и хихи (Notiomystis cincta) е застрашена от изчезване глоксинията (Rhabdothamnus solandri), тъй като нейното опрашване зависи от тези две птици. Около 70% от цветовете на плодните храсти в северната част на острова трябва да се опрашват на ръка.

Плодовете са все по-малко и това е ясна индикация, че опрашването намалява.

Растенията изчезват, обикновено по-бавно от животните, тъй като продължителността на живота растенията е много по-дълга. Храстите Rhabdothamnus solandri може да растат повече от 150 години, така че мащабът на проблема е трудно да се оцени, а растенията останали без опрашване, не умират.

За да предотвратите това, трябва да се изучат всички връзки между растения и птици, както и да се следи броя на най-важните опрашители. Намаляването на числеността на още един вид животни или растения може сериозно да повлияе на екосистемата като цяло.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *