Суперкарта на Луната – видео и фото

Научната група, която обработва данните от устройството Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), представи новата карта на Луната. LRO е изкуствен спътник Луната в орбита на височина от 50 км, има две тесноъгълни камери, които са с резолюция до 50 см / пиксел и широкоъгълна камера, с резолюция от 100 метра на пиксел.

Една от основните задачи бе да се създаде изцяло черно-бяла (при 643 нанометра) карта на повърхност и сега можем да предположим, че е решена. Учените са публикували картата под формата на десет отделни изображения.

Най-интересният район на тази карта изследователите смятат, че е подробното и най-доброто до този момент, картографиране на обратната страна на Луната.

Картата можете да видите ТУК.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.