Тайнствените водовъртежи в Атлантическия океан

Край бреговете на Гвиана и Суринам са открити два водовъртежа с диаметър 400 км, съобщава кореспондентът на вестник „La Stampa.

„В Атлантическия океан, срещу бреговете на Амазонка са открити два гигантски водни кратера с диаметър около 400 км. Това са две огромни водни фунии, които досега не са били известни на Земята.
Има спекулации, че те имат силно влияние върху глобалната промяна на климата през последните години „- пише изданието.

„Кратерите, открити на 200 км от крайбрежието на Гаяна, Суринам и Френска Гвиана, както изглежда, са следствие на взаимодействието на течението, идващо от север по протежение на крайбрежието на Северна Бразилия, Южното Екваториално течение, движещо се от юг, и огромното устие на Амазонка.

„Водата в тях се върти по часовниковата стрелка – казва бразилецът  Guilherme Castellane, който е изследвал  тези два големи мелници, заедно с американеца Бил Джоунс от университета в Маями.

– Те се движат в морето като гигантски „фризби“, два диска, хвърлени във въздуха.

Ротацията им е със скорост от 1 метър в секунда,  скорост достатъчно голяма, в сравнение със скоростта на океанските течения.

„Учените са открили, че дори и в месеците, когато движението на океанските течения и потока на Амазонка са почти спрели, огромните кратери не изчезват.
„Това говори, че има някой други, независим тип механизъм, който ги генерира“ – се казва в изследване, публикувано от Американския геофизичен съюз. И този естествен механизъм остава загадка „- пише кореспондентът.

„В момента ние проучване на ефекта на тези два гигантски водовъртежа върху климата в цяла Латинска Америка и Африка. Тези фунии могат също да повлияят върху навигацията между Северната и Южната част на Атлантическия океан.

„Ако корабите са били наясно с тези феномени – казва Джоунс – те биха могли да пестят гориво, като използвате този много силен поток“ – отбелязва кореспондентът.

Източник: La Stampa

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *