Toп 5 – лъже изобретатели – Aлександър Флеминг

Продължаваме поредицата за измислените изобретатели. Днес е ред да видим кой е този Александър Флеминг и как е открил пеницилина… И така.

Сър Александър Флеминг, според общественото мнение, е дал на света първия антибиотик – пеницилина. Съществува трогателна легенда в този смисъл. Всъщност чичко  Флеминг веднъж в Шотландия спасил давещо се  момче и за благодарност, бащата на спасеното момчето платил на  Александър Флеминг образованието.

След завършване на медицинското училище Флеминг открива пеницилина и излекувал от  пневмония Уинстън Чърчил. Като , че ли   Чърчил бил  момчето, което извадил от водата Флеминг старши.

Приказката е красива, но е  една лъжа. На първо място, Чърчил не е лекуван с пеницилин, а на второ място, Флеминг не го е изобретил.

Племената от Северна Африка са използвали лечебните свойства на пеницилиновата плесен цели  1 000 години преди Флеминг.

А  през 1897 г., Ърнест Дюшен  приложил тази плесен за лечение на коремен тиф върху…домашното си морско свинче. Веднага след това той съобщава за това на старейшините в медицина, но никой от тях взема Дюшен насериозно – поради това, че е твърде млад и заради неговата странна страст към морските свинчета.

Поради това  патента  не   получава този млад лекар, а след това е повикан за военна служба и пеницилиновите му изследвания са изоставени. По тъжна ирония на съдбата Дюшен умира през 1912 г. от болест, която е могла да бъде излекувана с антибиотици.

Когато Флеминг „измисля“ пеницилина, той дори не е подозирал  за неговия терапевтичен потенциал. Антимикробните му  свойства са били проучени от други специалисти.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *