В Египет откриха лабиринт с милиони мумии на кучета

В пясъците на пустинята Сахара е открит тунел пълен с мумифицирани останки на животни. Историците имат разногласия защо са били погребани осем милиона кучета, както и значителен брой котки и чакали.

Възрастта на катакомбите, съхранили до наши дни гробището за домашни любимци, се оценява на две и половина хилядолетия.

Египтяните вярвали, че кучетата са земни представители на бог Анубис, който е описван като човек с глава на чакал (илюстрация от сайта auraclescolour.com, фото Paul Nicholson).

Лабиринтът е погребан под слой от почва с дебелина от около 10-15 метра.
Той представлява широк централен коридор с много тесни клонове. Ако се съди по факта, че част от телата на кучетата не са били разположени в общия куп, а в някои ниши в стените на тунела, част от животните в са имали специален статут.

Археолози от Университета в Кардиф смятат, че някои кучетата са били отглеждани в храмовете и са третирани като земни представител на бог Анубис. След смъртта на животните, те са били мумифицирани и погребвани с почести.

В същото време, поклонниците, минавали през тези места, са могли да си купят кученце или възрастно куче (някои животни са на не повече от няколко дни или дори часа), да платят за мумифицирането му и да го пренесат в жертва.

Вероятно древните египтяни са вярвали, че такова отношение към един най-почитаните богове на мъртвите може да облекчи техния задгробен живот.
Открити са и исторически записи, които показват, че в началото на миналия век, много изследователи на древните тунели са вземали от тях останки на животните.
Вестникът пише, че с лодки в Ливърпул са пристигали мумии на котки. Може би тези останки са били използвани като тор за почвата.

Related Posts

One thought on “В Египет откриха лабиринт с милиони мумии на кучета

  1. Е как няма да ги открият. Нали след провокираните събития в Египет, това беше целта, да се рови в пустинята и елитът да търси спасение от това дето го чака през 2012-та. Кучета казват имало, а какво друго са ровили не казват, нали? Те джиновете си знаят работата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *