Замяна на Гълфстрийм откриха в Индийския океан

Океанските течения  от другата страна на света може да спасят Западна Европа от застудяването, твърдят учените. Ако глобалното затопляне   предизвика Гълфстрийм да промени посоката си,   вместо него ще дойде   поток  с топла вода от Индийския океан.

Известно е, че Гълфстрийм прави Европейския климат много по-топъл,   отколкото в други страни,  намиращи се на  подобни географски ширини. В последно време изследователите са открили, че заради глобалното затопляне и топене на леда в Арктика,  се е натрупал  голям обем прясна вода.

Ако тази вода попадне  Атлантическия океан, ще се наруши дълбочинната  циркулация в океаните и Гълфстрийм може да промени посоката си . Това заключение направиха преди четири години от Междуправителствения комитет на ООН по изменение на климата (IPCC).

Но сега океанографите са установили, че течението,  което минава покрай Иглен нос и източното крайбрежие на Африка, коригира ефекта от топенето на ледовете. Огромни вихри от топла вода вървят на запад, покрай нос Добра надежда, където под въздействието на студеното течение се отправят вече към Северния Атлантик.

Изследователите обясняват, че теченията от  източния бряг на Африка никога не досега не са напускали   Атлантическия океан, но изменението на климата е засилило тази тенденция.

Всеки десет години   количеството вода, изтичаща от Индийския океан в Атлантическия океан, може да нарасне до 1,4 милиона кубически метра.

„Това може да означава, че настоящите модели на IPCC и прогнози за следващия век са погрешни. Всичко това може частично да компенсира  последиците от глобалното изменение на климата и да стабилизира  океанските течения“, така The Daily Telegraph цитира един от авторите на новото изследване.

Циркулацията на водата в Атлантическия океан за последен път е била  нарушена преди около 13 000 години само заради факта, че прясната вода от Северния ледовит океан се е насочила на юг. В резултат на това започва  глобално застудяване, което е продължило около 1 300 години.

Related Posts

One thought on “Замяна на Гълфстрийм откриха в Индийския океан

  1. Какво глобално затопляне бе, селски, докога като папагалби ще повтаряте хазаро-илюминатските безумия, след като от 10 години има глобално застудяване, но финансираните от фондация „Рокфелер“ „учени“ системно манипулират данните?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *