Хокинг: Няма Бог и рай, това са измислици

Вярата, че ни очакват рай или задгробен живот, е приказка за хора, които се страхуват от смъртта. Няма нищо, след като мозъкът ни угасне.

Това заяви известният британски учен Стивън Хокинг в ексклузивно интервю за лондонския в.“Гардиън“.

Когато е на 21 години лекарите му поставят диагноза за неличимо заболяване на нервите на двигателната система и не му дават повече от няколко години живот.

„Живея с вероятността от преждевременна смърт вече 49 години. Не ме е страх да умра, но и не бързам да умра. Имам преди това да свърша толкова много неща“, споделя ученият. По думите му нелеката му съдба го е накарала всъщност да се наслаждава повече на живота.

„Гледам на мозъка като на компютър, която спира да работи, когато се повредят компонентите му. Няма рай или живот след смъртта за повредените компютри; това е приказка, създадена за хора, които се страхуват от тъмното“, допълва 69-годишният физик.

Думите му отиват по-далеч от изказаното в негова книга от 2009г. – че няма необходимост от Създател, за да се обясни съществуването на вселената. Тогава това му твърдение предизвика критики от религиозни лидери. Хокинг настоява да се прави ясно разграничение между използването на Бог като метафора и вярата във всемогъщ творец, който с ръцете си направлява Космоса.

Днес физикът отрича да съществува каквото и да е след смъртта и препоръчва хората да се съсредоточат върху това най-добре да изживеят живота си и да постигнат колкото се може повече.

Интервюто е взето преди конференцията Google Zeitgeist в Лондон, на която той ще изнесе лекция на тема „Защо сме тук?“.

Според предварително подготвения текст и интервюто му за „Гардиън“ нищожни квантови флуктуации съвсем в началото на съществуването на вселената са се превърнали в „семена“, от които са се развили галактиките, звездите и човешкият живот. „Науката прогнозира, че от нищото спонтанно ще възникнат най-различни видове вселени. Въпрос на шанс е и тази, в която сме сега.“

http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/05/16/1089955_stivun_hoking_niama_bog_i_rai_tova_sa_izmislici/

Related Posts

3 thoughts on “Хокинг: Няма Бог и рай, това са измислици

  1. Хокинг е едно озлобено нещастно осакатено човече! Що не каже как се раждат мислите като е толкова отворен!?

    1. единствената измислица е тоя.. Хокинг по голяма измислица от него няма

  2. Za nego i naciqta mu ot kreteni i autisti vsichko e materialno.Razlikata mejdu nas bulgarite(chovecite) i takiva individi e che v nas ima bojestvena chastica dokuto toi naistina e samo edin PC koito chaka da ugasne.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *