Катастрофална ситуация с екобежанците: те са вече 40 милиона

В доклада на италианската природозащитна организация Legambiente за 2010 г. се посочва, че изменението на климата е основна причина за масови миграции. По някои оценки, до 2050 г.   броят на екобежанците ще  достигне 200-250 милиона, пише Антонио Chianchullo  в статия, публикувана на интернет страницата на вестник „La Repubblica.

„Последиците от изменението на климата стават по-тежки. И напрежението в  Средиземноморския басейн рискува да ескалира.
Според досието „Екологичните бежанци: Изменението на климата и принудените да мигрират“, представено от екологичната организация Legambiente, през 2010 г. броят на хората, принудени да напуснат домовете си заради промените в климата, достигна 40 милиона.

Ако преди няколко години основната причина за масови миграции са били войни, то днес основната причина за бягство са явленията, свързани с рязко изменение на климата „- пише вестникът.

„Според прогнозите на Върховния комисар на ООН за бежанците, през 2050 г. екобежанците може да достигнат 200-25 милиона.

Най-високата цена за изменението на климата ще платят страните, които носят най-малка отговорност за изменението на климата, защото те   по-късно от други държави са влезли епохата на индустриализацията, те харчат по-малко  изкопаеми горива, така че има по-малко влияние върху парниковия ефект „- отбелязва кореспондентът.

„Според същото досие, жените  по-често от мъжете страдат от изменението на климата: в най-бедните страни, жените са в по-неравностойно положение в сравнение с мъжете“ – пише авторът.

„Маурицио Dzhubbiotti подчертава:“ Първата стъпка трябва да бъде незабавното юридическо  признаване на екологичните бежанци „. Според   известния еколог Валерио Kalltsolayo „миграцията винаги е била основен   двигател на развитието на човека“.

Но днес  изменението на климата рискува  да засили  тези процеси до обезпокоителни темпове. С цел подпомагане на населението, засегнато  от екологичната криза, е необходимо да се прилагат политики, насочени към подпомагане и ускоряване на технологичните иновации, позволяващи развиването на   възобновяеми енергийни източници, като по този начин ще се намали   потреблението на въглеводороди и ще се ограничи климатичният  хаос „- казва ученият.

Източник: La Repubblica

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *