Матемaтически данни, че живеете в компютърна симулация

Действително ли Животът ви  е вашият живот  или всъщност това е сън на пеперуда? Или е сложна компютърна симулация,  неразличима от „истинската“ реалност? Не се притеснявайте, това е само грешка на Матрицата. Това става, когато   нещо се превключва .

Въпросът за природата на реалността, не е измислена от напушени студенти-второкурсници.
Китайският философ Чуанг Дзъ е казал около триста години преди Христос, че сънят му, че той е нещо друго, но не и човек (най-известната пеперуда) , неразличим  от опита си на съществуване,   като на Чуанг-Дзъ.
Той не може да се каже със сигурност, че той е Чуанг Дзъ, който е сънувал, че е пеперуда, а не пеперуда, която сънува че е – Чуанг-Дзъ.

В резултат имаме  милиарди симулации с почти безкраен брой последователно вложени една в друга симулации, всички от които са съвсем реални за своите жители. Въпреки това, в крайна сметка има само един оригинал.
Математиката е доста проста: шансът за това, че ние всички живеем в една компютърна симулация, е приблизително безкрайност към едно.

Един много силен аргумент Против, нарушаващ хармонията на теорията , се състои в това, че компютър с такава мощност,  позволяващ такава обработка, е невъзможен.
Ако оставим настрана факта, че настоящият капацитет на  компютрите със сигурност щеше да изглежда немислим  преди сто години, нека разгледаме по-интересно решение – компютърът  активно  симулира само това, от което се нуждае.

Става дума за това, което действително се случва в съвременните компютърни игри-  ако някога се движите по-бързо от скоростта, с която вашата видео карта може да създаде триизмерен пейзаж, след това виждате как   разположени извън погледа ви  дървета и сгради, се рисуват на екрана пред очите ви.

Всъщност това  обяснява някои от объркващите аспекти на квантовата физика, като например защо частиците нямат определена позиция, докато не ги наблюдават.

Какво притеснява дори още повече , че може да има много по-малки по мащаб симулации, отколкото си мислите.

В симулацията може да има само  няколко съществуващи жители, а останалата част от света да е запълнена  с „не-игрови персонажи“, които се контролират от компютър. Техните действия,които вие възприемате са само симулирани, внимателно се разиграват, за да се осъществи  илюзията, че те имат отделни животи, различни от вашия.

Това обяснява защо отвратителния скитник в края на вашата улица, не   показва в поведението си   нещо много различно от това, да се мотае наоколо и предизвиква у вас нрав на вълк.

Ако всичко това изглежда твърде лудо и откачено, нека просто се върнем  към Чуанг Дзъ.

В  света има почти седем милиарда души.
Всички те спят и сънуват  сън. Вероятно всичко, което преживяваме е нещо като цветен сън. Страшно е, нали? Да спиш, да сънуваш, че сънуваш и да искаш да се събудиш, но няма как защото всъщност не съществуваш,  освен в някоя RAM….

Източник

Related Posts

One thought on “Матемaтически данни, че живеете в компютърна симулация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *