Оксфордски учен твърди, че Всевишният е имал жена

Франческа Ставрокопулу, доктор по богословие от факултетa по теология в  Университета na  Оксфорд твърди, че Господ Бог, известен също като Яхве или Йехова, е имал жена на име Ашерак. Или Ашер. И хората  са се отнасяла към нея със същата почит както към съпруга и, пише „Комсомолская правда“.

Според д-р Ставрокопулу, секретната информация за божествената двойка в крайна сметка е изчезнала от Библията заради многото редакции.

Като доказателство за думите си, британският учен  привежда няколко археологически находки, антични текстове и фрази от Библията.
Един от тях разказва, че статуята на Ашера се намира в храма на Израилевия Бог.

Друго свидетелство , според Франческа,  е глинена плоча, която е намерена  през 1975 г. в Синайската пустиня. На нея има надпис, датиран около VIII век пр. Хр. Неин автор е вероятно   пътник. Или   търговец, обикалял израелски градове.

„Всеки пътник е бил подложен на опасности, така че Божията закрила  за него е била важна – обяснява изследователят. – Надписът е молба за благословение. И важното е, че благословията е искана от Йехова и неговата Ашера. Това е много важно доказателство, че Господ и Ашер са божествена двойка. “

Франческа предполага: „Тъй като след откриването на първия запис  намерих още няколко подобни  и във всички от тях се споменава двойката Йехова и Ашера, може да се счита за приключено доказателството за семейното положение на Всевишния.

Споменаване на Великата богиня може да се намери дори и в Стария завет.

“ Библията е била подложена на т. нар. кодификация, когато  редактори на текста са унищожавали нежеланите за монотеизма – учение за един Бог – съобщения за  женското божество – казва изследователката.

– Но, например, едно от имената на Бога, Елоким, имащо окончание в множествено число, е останало нередактирано. А звученето на името на върховното божество в множествено число е още едно доказателство, че на мъжкото и женското божество някога са се покланяли заедно, без да ги разделят по полов признак. „

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *