Племе от Амазонка не отчита годините

Индианското племе амондава, което живее в амазонските джунгли, няма в езика си такова  абстрактно понятие като време – в речника му липсват структури, чрез които човек може да изрази, да речем, нашето обичайно  „работих цяла нощ“.

В езика на племето няма нито думата „време“, нито  думи, които показват периоди от време (напр. „месец“ или „година“).

Индианците не отчитат годините от живота си, а предпочитат да се наричат ??с различни имена в различни етапи от живота си или при достигане на различен социален статус в обществото.

Но най-изненадващо – е липсата в езика им на връзка  между хода на времето и движението в пространството.
Ние  сме свикнали да сравняваме времето с пространството: говорим за събития, които са били или предстои да се случат. На езика на амондава  няма такива конструкции.

„Това не означава, че племето изостава по совите умствени способности от другите нации“ – казва един от учените от Портсмутския университет  (Великобритания) Крис Синя.

След като амондава влизат в контакт с външния свят през 1986 г. и са научили за съществуването на португалския език, те не са имали проблеми с времевите конструкции.

Учените смятат, че няма понятие за време в  езика на индианците – в резултат на  липсата на технологията за измерване на времето (календар, часовник), а това от своя страна може да се дължи на ограниченията в  тяхната  бройна, което, между другото, е характерно за много примитивни племена.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *