Природните бедствия в Китай нарастват главоломно

Министърът на земята и природните ресурси на Китай съобщи, че само през първата половина на тази година  в страната е имало 10 пъти повече природни бедствия, отколкото през същия период на миналата година.

Както беше съобщено от   Sintszinbao,  през  първите десет дни на август 2010 г., Министерството е обявявало три пъти  високо ниво на риск, свързано с геоложките опасности.

Министър Сюй Шаоши заяви, че основните причини за случилото се,  са „резките изменения на климата на Земята“ и че „Земята е навлязла в период на чести движения на земната кора.“

Според министерството, за периода от януари до юли 2010 г.  в цялата страна са наблюдавани 16 009 геоложки бедствия, сред които 19 101 свлачища, лавини 4 756,  332 провали в  земята. 248 от тези бедствия са довели до жертви. Общо убити или изчезнали по време на този период са 843 души.

Министърът каза още, че през периода 1999-2008 са открити 1 640 региони и повече от 240 хил.  места, в които могат да настъпят геоложки бедствия. Много от тези места са оборудвани с пунктове за мониторинг.

Въпреки това, много експерти предполагат, че геоложките бедствия в Китай, в повечето случаи са резултат от необмислено използване от властите на природните ресурси.

На това място само преди един ден е имало село…

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *