Само 10 % сме хора, а останалото в нас са бактерии

Човешкото тяло е почти изцяло съставено от микроорганизми. Въпреки това  не си струва да се плашим, пише „Дейли мейл“: тези същества  не са извънземни форми на живот. За трилионите микроскопични форми на живот   човешкото тяло е роден дом.

„Ние   в действителност сме само  10%   хора, а всичко останало – са микроби „, – казва д-р Рой Г. Slitor от ирландския Институт   Корк. По време на четирите години   задълбочено изучаване на този въпрос, той заключава, че истинската роля на бактериалните популации, живеещи в човешкия организъм, несправедливо се игнорира.

Нашите взаимовръзки с едноклетъчнитe същества са толкова тесни, че постепенно учените започват да разглеждат човека и бактериите, които живеят в него като един суперорганизъм.

„Сега бактериите се разглеждат като виртуален орган, чийто дейност е значително по-продуктивна от тази на черния дроб“ – обяснява д-р Slitor.

Според него в човешкото тяло се намират  около 500 различни вида бактерии.

Благодарение на непрекъснатото им размножаване , в тялото на възрастен човек живеят до около 100 трилиона едноклетъчни същества – близо десет пъти повече от няколкото трилиони клетки, които изграждат самото човешко тяло. Например, само в червата живеят около 2 кг бактерии.

Според д-р Slitora, бактериите не само са наши спътници, но и незаменими помощници. „Това бактериално-човешко  общуване в значителна степен има характера на симбиоза – казва ученият.

– Това означава, че в замяна на храната,  бактериите участват в процесите на храносмилането, производството на витамини и укрепване на имунната ни система „. В допълнение, приятелските бактерии  осигуряват защита на хазяйна си от инфекциозни агенти, сражавайки се с „вражески“ бактерии.

За любителите на киселото мляко и други “ живи“ млечни продукти  тази новина определено е добра.

Въпреки това, д-р Slitor предупреждава, че укрепващите способности на „пробиотичните“ продукти са с много кратък живот.

„Повечето от тези бактерии не остават в тялото ни. Те минават през тялото ни и не може да организират колония „- със съжаление  констатира той.

От друга страна, постоянното използване на тези продукти може да укрепи колонията от полезни бактерии. Това е особено важно, когато организмът е отслабен от приема на антибиотици.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *