Учените са на прага да разкрият безсмъртието

Японски експерти от Института по регенеративна медицина при университета в Киото чрез случайни генетични манипулации са успели да превърнат една нормална клетка в „универсална“, способна да се развива в различните вътрешни органи, мускулна  и нервна  тъкан. Това е наистина революционно откритие.

Всъщност, по-рано се е смятало, че свойства универсално да се превръщат в различни органи имат само стволови клетки, взети от човешки ембриони. Само че в тези експерименти  смъртта на бебето е била неизбежна. Абортите в много страни са забранени.

Специалистите на института разказват, че ключово значение за универсалността на ембрионалните стволови клетки са 24 затворени в тях  гени. Стартирайки експеримента, изследователите започнали без особен успех да се въвеждат тези гени, един по един в кожни  клетки, взети от лабораторни гризачи.

Без да   постигнат желаните резултати, решили да променят методиката: след поредица от случайни експерименти е била изолирана група, състояща се само от четири гена.

Едва след тяхното въвеждане, клетката от кожата на мишката се преобразувала в структура, подобно на ембрионалните стволови клетки със същите универсални възможности.

След това  учените са успели да я развият като тъкан от  храносмилателната система, черния дроб, сърдечния мускул и дори костната структура.

Сега японските специалисти вече провеждат подобни опити за преобразуване на човешките клетки.

По този начин, според редица големи експерти, в следващите десет години, човечеството ще получи  практически метод за отглеждане в самото тяло на нови органи на мястото на повредени или загубени.

Като се научат да контролират процеса на стареене, хората винаги ще си останат млади и дори безсмъртни.

Проблемът е в това, че всяка от милиардите клетки в тялото ни има свой срок на живот. В крайна сметка идва момент, когато клетката спира да се дели и   умира. Ако човечеството   се научи  да се справя  с тези процеси, то  ще получи  ефективен начин за борба с рака и дори да предотвратява  стареенето.

Сега човечеството трябва   разпознава  колко време е отброил органичния  „хронометър“.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *