Апокалиптични горещини надвисват над Земята

Американски учени   направиха тревожна прогноза, според която хората бързо трябва да се обзаведат с климатици  и спешно да се преместят да живеят извън града  в къща, която е в близост до вода,  където да могат  по някакъв начин да избягат от непоносимата топлина.

Ако прогнозите на американците се сбъднат, то повечето от нас само ще си мечтаят за аномалните горещини, които се задържаха дълго време миналото лято в Москва, пише rbcdaily.ru.
Установяването на необратими екстремни летни температури най-вероятно ще се случи през следващите 20 години.

Резултати от своите изследвания са  публикували климатолози от Станфордския университет.
Учените са анализирали  повече от 50 варианти за промяна на климата, създадени чрез компютърна симулация.
Оказало се, че атмосферата на Земята ще се затопля толкова бързо, че само до две десетилетия  хората ще трябва да свикнат с новите реалности на екстремни летни температури.

Особено засегнато ще са регионите на Африка, Азия и Южна Америка. Там критичните промени, според прогнозите на климатолозите, ще се случат по-рано, отколкото навсякъде другаде- до 2030 г.

Съдбата на централната част на Европа, Китай и Северна Америка е малко по-добра. В тях летните температури  ше достигнат екстремни стойности след около 60 години, т.е. до 2070.

Обяснявайки  на достъпен език, учените казват: в средата на този век, дори и най-прохладното лято ще бъде по-горещо от лятото преди    50 години.

Учените предупреждават, че рязкото затопляне ще доведе до  драматични последици за човечеството.

То ще окаже пагубно влияние върху човешкото здраве, селското стопанство и други области. Така например  горещата вълна в Европа през 2003 г., според експерти, е убила най-малко 40 хиляди души.

В същото време, учените предполагат, че в Средния Запад в САЩ реколтата от соя и царевица, ще бъде намалена с повече от 30%.

Освен това, поради факта, че затоплянето води и до топенето на ледниците и покачването на морското равнище, е възможно да бъдат наводнени много островни нации, като например Океания. Могат да изчезнат и Малдивите.

Експерти твърдят, че морското равнище може да се издигне с повече от 1 метър през следващия век.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *