GSM-ите все пак предизвикват тумори

Международната комисия, съставена от експерти от различни страни, анализирайки десетки проучвания стигна до извода, че  използването на мобилни телефони от хората,  може да доведе до образуването на рак на мозъка. Съобщението е на Associated Press.

Експертният  доклад е публикуван във вторник във френския Лион от Международната агенция за изследване на рака след дебати продължили  цяла седмица.

Членовете на комисията са анализирали връзката между заболяванията от рак при хората и видовете електромагнитни  излъчвания от мобилни  телефони, микровълнови печки и радари .

Международната агенция за изследване на рака е част от Световната здравна организация (СЗО)  и заключенията на комисията ще бъдат  изпратени  на СЗО и здравните органи на държавите за да се запознаят с тях и за евентуално публикуване  на нови инструкции за използването на мобилни телефони.

Според резултатите от изследванията  комисията е определила  мобилните телефони към клас 2B, което означава,  че мобилните устройства могат да бъдат опасни от гледна точка на това, че предизвикват заболяване от рак. Към същата група се включват пестицидите от групата ДДТ група и изгорелите газове от двигатели на колите.

Тези констатации са в противоречие с резултатите от миналата година, които не показват точна връзка между използването на мобилни телефони и появата на рак на мозъка при болните.

Въпреки това, според изследването, тази възможност не може да се изключи, макар в нито в едно от изследванията,  периодът на наблюдение върху пациентите не надвишава десет години.
В този смисъл, се казва в изследването,   да се изключи появата на ракови тумори в по-дългосрочен план, не е възможно

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *