Microsoft ще предаде Skype на руските спецслужби, но не целия

Интерфакс днес сериозно предизвика руските, a и не само руските медии, като разказа, позовавайки се на думите на президента на Microsoft в Русия Николай Прянишников, че неговата компания би искала да   предаде   на ФСБ (федерална служба за безопасност) „алгоритъмите за криптиране“ на Skype. Впоследствие се оказа, че не става дума за тези алгоритми, а за  изходния код, пише  webplanet.ru.

Прянишников, очевидно имайки предвид изходните кодове на „Skype“, заяви на пресконференция за желанието си да ги предаде на руските служби за сигурност, като отбелязва, че Microsoft и преди е сътрудничил на властите по този начин.

Той обаче поясни, че въпросът за предаването на кодовете na „Skype“ не се обсъжда, още повече , че интеграцията на Microsoft и Skype  все още далеч не е приключила.

Сега е трудно да се каже как изходнияt код се превърна в „шифър“, но блогърите определено побесняха. В края на краищата от Microsoft обясниха, че в пресата се е промъкнала грешка.

Става дума не за алгоритми за криптиране, а за това,  че в рамките на сътрудничеството на Microsoft и ФСБ, компанията ще предаде за  експертна оценка изходния код на своите софтуерни продукти.

„В бъдеще един от тях може да е Skype, но това няма нищо общо с криптирането на трафика на  Skype „, – цитира Digit.ru PR-директора на Руското представителство на Microsoft Марина Левин.

Трябва да се отбележи, че  както изглежда, алгоритмите за криптиране трябва да са неразделна част от сорс кода на цялата система на Skype.
С други думи, фактът, че Microsoft най-накрая внесе яснота, не означава, че е може да се въздъхне с облекчение. Още повече, че ФСБ не толкова отдавна, ясно изразиха желанието си за забрана на Skype и други услуги, които използват кодиране.

От друга страна, познаването на алгоритъма за криптиране не означава, възможност за декодиране. Криптирането на Skype, в частност, се основава на работа с публични и лични ключове  и да се прослушва трафика, без да е в наличност нито един  личен ключ, е почти нереално.

Освен всичко друго Skype многократно е изразявал готовността си да сътрудничи на органите на реда, така че винаги трябва да бъдете  подготвени за това, че, ако искат  да ви следят през него, ще го направят.

И накрая трябва да се припомни, че наскоро руски хакер откри и публикува изходния код на Skype. Което не предизвика особена паника- може би защото в новината за това не се появи думата „ФСБ“.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *