Мутантът Е. coli се предавал от човек на човек?

Първо се появи „лудата крава“. Тази истерия определено имаше успех, защото след нея дойде птичият, a после свинският грип. Производителите търпяха милиарди долари загуби, докато фармацевтите прибираха милиарди печалби, за да лекуват нещо, което определено не съществува. След като бяха нанесени удари по животновъдите, тази година бе направен доста сполучлив опит да се съсипят и производителите на зеленчуци. Каква е идеята на тези акции, които все повече изглеждат режисирани, предстои да видим. Но в скандала около Е. coli се появи нов интересен нюанс.

Чревнaта инфекция, от която в Германия починаха вече 16 души, може да се предава не само чрез храната, но и от човек на човек, заяви сенаторът по здравеопазването в Хамбург Корнелия Прюфер-Шторкс.

„Възможно е бактерията да се предава от човек на човек“ – каза тя пред телевизионния канал N-24, позовавайки се на данни от Института Робърт Кох.

Според специалистите от института, инфекцията причинява остра бъбречна недостатъчност, а нейният източник все още не е локализиран.
Преди това учените предположиха, че носител на причинителя са краставици от Испания, но тази информация не бе потвърдена.

Земеделските производители съобщават за загуби в размер на десетки милиони евро седмично, а учените продължават да търсят източника на инфекцията.

Инфекцията в Германия се причинява от т.нар. ентерохеморагична бактерия Escherichia coli .

Поредната версия за „бактерията-убиец“ се появи в медиите малко по-късно днес.  Предварителните   данни от генетичните изследвания показват, че инфекцията  заразила Европа се дължи на мутирала   форма  на две различни бактерии  Е. Coli.

Според агенция Асошиейтед прес, Световната здравна организация е обявила, че открития  щам на бактерията е принципно нов микроорганизъм.

Според СЗО, мутацията на различни бактерии E. Coli обяснява бързото разпространение на инфекцията сред жителите на европейските страни,   както и опасността за живота им. Както пише агенция RBC, новооткритият щам е напълно нов организъм,  който медицината преди това не е срещала.

Експертът по безопасност на храните в  СЗО Хилда Круз счита, че новият щам е „по-заразен“,   в сравнение с бактериите, от които е  произлязъл.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *