Нито един текст на маите не предсказва края на света

Нито един от наличните 15 000   йероглифни текстове, които са се съхранили от древните маи, не прогнозира за 2012 г. каквито и да било  апокалиптични бедствия и край на света.

Това съобщи миналата седмица мексиканският учен Карлос Палян, който оглавява  изследователски  център на Националния институт по антропология и история.

Според него, „Пророчествата на маите“ са „изобретени“ от езотерици през 70-те години на миналия век.

Ученият отбелязва, че  има само два йроглифни надписа от маите, които споменават декември 2012 г., но само като „край на поредния хронологичен период“.

В много текстове се срещат  подобни упражнения по календарни изчисления, свързващи реалните действия на управляващия елит на маите с митични дати от миналото и бъдещето.

Въпреки това, около това много свободно тълкуване на материалите, е разработена цялата антинаучна концепция, която през последните години се използва само за да се правят пари от интереса на масите към езотеричното.

„Древните маи никога не са споменавали края на света“ – казва Палян, припомняйки, че   и няколко други доиспански култури на Мексико са възприемали  времето като цикли.

Според тази концепция, един календарен цикъл просто се сменя с друг.

Related Posts

4 thoughts on “Нито един текст на маите не предсказва края на света

  1. Нормално е да се появи и такъв „учен“.
    Въпросния „учен“, дали е наясно с протобългарския календар?
    А да е наясно, че той свършва също на 21.12.2012г.?
    Ако не е, моля пишете му да отиде в Юнеско, където се намира въпросния календар и да си преразгледа теориите.
    Май доста го е шубе тоя тип.
    Търсещите са наясно, че почти няма култура на Земята, която да няма в преданията си датата 21.12.2012г.
    Хората, които са на високо ниво, нямат нужда от големи и точни доказателства, за да приемат нещо за истина. Тези високоразвити същества, разчитат на своята интуиция, за да изследват света, в който живеят и те ще бъдат строителите на новия свят, а тези които драпат да доказват, колко е грешен календарът на Маите, ще отидат там където да продължат от по-ниското си ниво на еволюция на душата.
    Хайде вижте в нета, колко за и колко против има 21.12.2012г.
    Край на света, трябва да се тълкува!!!
    „Не давайте истината на варварите“
    Из „Изумрудените скрижали на Тот атланта“

  2. http://www.rexresearch.com/griggs/griggs . Извинявам се че е на английски но лично на мен и чертежа ми е достатъчен,но пък точно това е отговорът за енергийните гиганти,защо да трябва да е скъпо като може и да не е,сега трябва ли да ви се сдъвче информацията и да ви се обясни като на малоумни или най -после ще си извадите главите от задниците и ще почнете да мислите и за останалите а не само за собствения си джоб?

  3. Що за недомислици на човек, който очевидно не е прочел нито един текст по темата.

    13.0.0.0.0 = 21.12.2012

    Какво не ви е ясно???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *