Новата смъртносна инфекция- вирусът MRSA

Съвършено нов щам на вируса MRSA, устойчив  към лекарства, бе  открит в кравето мляко  и в хора  във Великобритания и Дания.

Този вариант на вируса „потенциално създава проблем за общественото здраве“,  заяви ръководителят на изследването Марк Холмс, старши преподавател по превантивна ветеринарна медицина в Университета на Кеймбридж, Великобритания.

Пастьоризирано мляко и млечни продукти не представляват заплаха, но хората, които работят с животни са изложени на определени рискове, се казва в статия,  публикувани в престижното медицинско списание The Lancet.

Наречената от медиите   „плътоядна“ бактерия, всъщност е  метицилин-резистентният стафилококус ауреус (MRSA), който се превърна в основен проблем в болниците по света.
Той е потенциално смъртоносен ако инфектира рани.

„Въпреки че има косвени доказателства, че млечните крави са резервоар на инфекцията, все още не знаем със сигурност: дали кравите заразяват  хора, или   хората  заразяват кравите.
Това е едно от многото неща, които все още трябва да проучим“- отбеляза Холмс на пресконференция.

„Консумацията на месо и мляко не крие никаква заплаха, ако млякото е  пастьоризирано, а месото – термично обработено“ – каза той, добавяйки, че процесът на производството на сирене   „напълно убива повечето бактерии.“

Според Холмс, основната тревога е, че новият щам може да бъде погрешно идентифициран с конвенционални генетични тестове, като чувствителен към лекарства, т.е на  хората да се предписват неправилно  антибиотици.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *