Океаните са на границата на катастрофа

Океаните в света търпят безпрецедентна загуба на своите обитатели, сравнима с масовите измирания от праисторическите времена, пише The Independent, позовавайки се на научен доклад.

„В моретата тече дегенерация много по-бързо, отколкото някой е очаквал, поради кумулативния ефект на редица сериозни сътресения-
от глобалното затопляне и окисляването на морската вода до  мащабното химическо замърсяване и бракониерство, „- отбелязва  Майкъл Маккарти, автор на статията.

Всички тези фактори, взети заедно,  заплашват  морската среда с катастрофа, „която няма прецедент в човешката история“, се казва в  доклад на комисия от учени, събрани в Оксфорд тази година от Международната програма за оценка на океаните в света (IPSO) и Световния съюз за опазване на природата (IUCN).

Потенциалното изчезване на видове, от големите риби до малките  корали, е  сравнимо с петте големи измирания, известни в геологията, по време на които изчезват голям брой същества; от Ордовикско-силурското измиране преди 450 милиона години до  Мел-палеогенското  измиране преди около 65 милиона години, изтрило от света динозаврите.
Най-кошмарното от тях, Пермското измиране- преди 251 милиона години, води до смъртта на 70% от видовете на земята и 96% – в морето.

„Изводите шокират – казва д-р Алекс Rogers, професор по консервативна биология в Университета на Оксфорд и научен директор на IPSO.

– Като се има предвид кумулативният ефект на вредите, причинени от човечеството на океана, последствията могат да бъдат далеч по-лоши, отколкото ние сме ги разглеждали поотделно. „

Източник: Independent

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *