Осите се научиха да зомбират калинките

Нов пример за зомбиране описват канадски учени в  Biology Letters. Водещата паразитен начин на живот оса   защитава ларвите от хищници, превръщайки калинката в техен „бодигард“.

Използването на други организми като източник на храна за ларвите им,  за осите е често срещано явление. Така  правят и осите Dinocampus coccinellae. 

Те си намират калинка  и снасят в злополучното насекомо своето единствено яйце.  Излюпената от яйцето ларва се храни с тъканите на калинката, а след това като стане достатъчно голяма,  си плете пашкула под краката на жертвата. Но нещото, което не е типично за осите в случая е, че калинката остава жива. Оказва се, че това е изгодно за осата.

Жак Броде (Jacques Brodeur) и Фанни Маур (Fanny Maure) от Университета на Монреал установили, че  пашкулите на осата, които все още са под закрилата на живата калинка са били подлагани на нападения от хищници (това  обикновено са други насекоми) значително по-рядко  тези, прикрити от мъртва калинка или без никаква защита.

„Както и в лабораторията, така и в полеви условия,  наблюдавахме  калинки,  частично парализирани, които здраво стискат пашкула, върху който се намират, а понякога дори и мърдаха „- пишат авторите.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *