Еликсирът на младостта от остров Пасха

Изследователите откриха средство, което,  както се предполага, може да спре  процеса на стареене.  Учените смятат, че чудодейният еликсир   може да удължи човешкия живот с повече от десетилетие.

Рапамицин, както се нарича еликсирът на вечната младост, е създаден на основата на химически вещества, намерени в почвата на   остров Пасха.
Този остров е една от най-отдалечените от материка  земя, намиращ  се на близо 2000 мили от крайбрежието на Чили.

Това лекарство е тествано при деца, страдащи от прогерия, или синдром на Хътчинсън-Гилфорд, koето е   рядко генетично заболяване и  се характеризира с ускорено стареене на организма, поради което болните умират на възраст от 12 години.  Общо регистрирани в света са  52 случая на заболяването.

Установено е, че при синдрома на Хътчинсън-Гилфорд у пациента настъпват молекулярни промени, които са идентични с нормалния процес на стареене, но много ускорен.
Причината за заболяването са мутации в гена, който кодира протеините, от които е построен специалния  слой на обвивката на ядрото на клетката.

По време на тестването, учените наблюдавали  как рапамицинът изчиствал  увредените клетки, оставяйки само  здравите. Американски изследователи, включително и генетикът Франсис Колинс с  колегите и  от Харвардския медицински институт сега се занимават с това, да разберат къде още може да се прилага този препарат.

Според тях е необходимо по-детайлно проучване на приликите между прогерия и нормалния процес на стареене, защото   тяхната идентичност – е  само една от вересиите.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *