Френска Гвиана

Гвиана, задморската територия на Франция, е единствената зависима държава в Южна Америка.

Технически погледнато, тя всъщност не е държава. Страната принадлежи на континенталната част на Франция, което означава, че Френска Гвиана е член на Европейския съюз,  на еврото, и се радва на по-висок стандарт на живот от своите съседи. Тя е единствената френскоговоряща страна на континента. Въпреки това, тази малка тропическа страна няма нищо общо с родината. Подобно на Гайана и Суринам, Френска Гвиана може да се похвали с високо ниво на етническото разнообразие. Около 60% от населението е с афро-френски корени, 15% са европейски наследници, а останалите са смесени – африкански, индийски, китайски или други азиатски народности.

С малко над 220 хиляди жители, които живеят предимно в ниските крайбрежни части на региона, Френска Гвиана e запазила тропическите си гори и залесените си планински райони неизследвани.

В действителност, повече от 50% от населението живее в и около столицата Кайен. Освен годишния карнавал  тук паради се провеждат всеки уикенд между Нова Година и Марди Грас. Подобно на Гайана и Суринам, Френска Гвиана е един невероятен потенциал за еко-туризъм, благодарение на чудесните непокътнати тропически гори. Малкото туристи, които стъпват във Френска Гвиана, обикновено се насочват направо към Гвиана Амазон парк, който обхваща около 40% от територията на страната. Този регион може да бъде достигнат само по река или водни пътища, което го прави един от най-изолираните защитени територии в света.

Открита преди 400 години от френски изследователи, тази малка монета на Латинска Америка, заема в продължение на десетилетия същото място в историята на Франция, както Сибир за руснаците и Австралия за Британската империя. След препълването на няколко затвора във Франция, правителството решава да направи Френска Гвиана каторжническа колония и много кораби с хиляди затворници са докарани на острова. Затова и днес той е известен под името „Островът на дяволите”.

Днес повече от 90 % от населението на острова е концентрирано покрай бреговете, близо до градовете Кайен и Куру. Един почти незначителен факт е променил завинаги хода на историята във Френска Гвиана: територията се намира почти на екватора, което я прави идеално място за стартиране на космически ракети. Европейските ракети-носители на сателити „Ариана” се изстрелват от Гвианският космически център в Куру.

Зависимостта на Европа от Френска Гвиана като космически център определя бъдещето й като зависима територия на Европа. Можем да бъдем почти сигурни, че Франция и ЕС ще направят всичко възможно, за да се запази статуквото, т.е. да поддържа политическа хватка върху тази територия чрез големи субсидии и икономическа помощ. Наличието на френски военен персонал, обяснява политическата стабилност в Френска Гвиана. От друга страна, търговските преференции и изкуствено високият стандарт на живот, показват защо независимостта като политическа цел не е намерила широка подкрепа в страната. Разходите за живот са по-високи, отколкото в съседните страни. Предвид голямата икономическа и търговска зависимост от Франция, е по-целесъобразно цените да се сравняват не с тези на съседните страни, а с френските.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *