Климатични промени и глад. Новата география на мизерията

Наводнения унищожават реколтата в Австралия, суша измъчва  Северна Европа, растат цените на зърното, хлябът става все по-скъп, влошава се    положението на най-уязвимите групи от населението, пише Кристиан Паренти  в статия, публикувана във вестник La Stampa.

„Хлябът винаги е бил  от жизненоважно значение за хората.
Ние трябва да се запитаме от  какво точно е направен : вода, сол, мая, и най-важното –   зърно.

Когато цената на зърното расте на глобално нивото, се вдига цената на хляба, възникват все повече проблеми.

Друга основна съставка е нефтът, който се съдържа   в хляба под формата на торове и гориво за селскостопански машини.
Нека да не забравяме и труда, от  фермерите до работниците, които правят трактори, комбайни и технологии.
Също така е ясно, че без капитал, необходим за закупуване на машини и торове, нито късче хляб не би било произведено.

Последните съставки са природни: слънце,  кислород, вода и земя.
Но има и друг елемент, който не може да бъде пренебрегнат: това е изменението на климата, който имат голямо влияние върху пазарите „- пише вестникът.

Когато  взривоопасната смес от тези съставки кара цените на зърното да растат,  на сцената излиза политиката, продължава авторът на  статията.
Спомнете си, че „арабската пролет“ започна в Тунис, където цените на хранителните продукти  се повишиха рязко, започнаха бунтове, които приключиха с изгонването на президента Бен Али.

Въстанието се разпространи  в Египет, а алжирските власти решиха да увеличат вноса на зърно за да тушират протестите срещу прекалено високите цени на зърното.

„От юни до декември 2010 г. цената на зърното е нараснала с 70%. При тези обстоятелства, председателят на Световната банка алармира:  глобалната система за изхранване е  „на крачка от кризата“.
Причините за тази криза е  изменението на климата на планетата „- пише авторът.

„През лятото на 2010 г. Русия, един от най-големите износители в света на  зърно, бе засегната от незапомнена  суша. Пожари   унищожиха огромни площи с гори и земеделски култури. В страната за една година бе въведена забрана върху износа на пшеница, което  допринесе  за по-нататъшен растеж на цените на световно ниво.

Австралия, друг водещ износител на зърно, пострада от тежки наводнения. Проливните дъждове причиниха щети на производството на царевица в САЩ и Канада.

И тази година  природните бедствия се намесиха в производството на зърно. Глобалната хранителна система е в риск поради нарастващото търсене,  растящите цени на енергията, недостига на вода и, преди всичко, защото  климатът е в пълен хаос „- отбелязва авторът на статията.

„Според експертите, това е само началото. Според прогнозите,
през следващите 20 години цената на хляба ще се увеличи с 90%, което означава, че протестите ще растат, ще има войни за вода, опасни миграционни процеси, етническо и религиозно насилие, бандитизъм и граждански войни „- смята Паренти.

Източник: La Stampa

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *