Кой пръв ще доживее до 1 000 години? Очаква се да се роди скоро

Геронтолозите   обещаха да открият нова ера за човечеството.
Последните фундаментални  научни изследвания в областта на геронтологията позволяват да се предполага, че хората, които ще живеят до 150 години, вече са   родени и се разхождат сред нас, оптимистично съобщава Daily Mail.  А само след около 20 години ще се роди и  човек, който ще живее хиляда  години.

Звучи фантастично?
Но не и за д-р Обри де Грей, който много години  изучава процесите на стареене. На базата на своите знания и опит,  главният научен директор на фондация SENS в Калифорния твърди, че лекарите скоро ще изгонят всичките болести, а старостта ще бъде „лекувана“ със същата лекота, както хремата.

„Шансът да се постави старостта под лекарски контрол в следващите 25 години, аз бих оценил на 50/50 – казва Де Грей.  – Както и при други заболявания, тя ще бъде победена от медицинската наука като съвременните инфекциозни болести „.

Ученият е убеден, че дори по време на негови живот геронтолозите няма да се занимават със старци, а с млади хора, които ще отидат на лекар не за да търсят лечение, а за редовни „поддържащи“ възрастта процедури.  Те ще включват генна терапия, инжекции със стволови клетки, стимулиране на имунната система, както и други модерни медицински технологии, които ще  поддържат състоянието на човешкия организъм в много по-добро състояние, отколкото е  биологичната му възраст.

Процесът на застаряване   д-р Де Грей описва като  натрупване на различни видове молекулярни и клетъчни увреждания по цялото тяло,
а организмът на  един възрастен мъж той сравнява с поддържана кола.

„Идеята е да се въвлекат хората в процеса на превантивна гериатрия,  в която остарелите клетки ще бъдат подложени на ремонтни дейности, преди молекулярните и клетъчни щети да надвишат критично ниво и да преминат в „патогенни фаза – обяснява ученият.

До колко може да се удължи човешкия живот, остава обект на научен дебат.

Едно нещо е сигурно: Всяка година средната продължителност на живота се увеличава средно с три месеца – това са статистически данни.
Според експерти   до 2030 г. броят на хората, които празнуват един век, може да достигне поне един милион.

Въпреки това скептиците предупреждават, че тази цифра може  да породи сериозна епидемия от затлъстяване, която в последните години се прехвърля от богатите страни към развиващите се.

Следва да се отбележи, че в научните среди идеите на Де Грей  имат  много критици. Някои  дори обвиниха учения от SENS, че се занимава  с псевдонаука. Въпреки това, никой от критиците не можа да опровергае новата геронтологична теория, въпреки че „Текнолоджи ривю“- авторитетното списание за наука, още  през 2005 г. предложи за това награда от $ 20 хиляди.

Много хора перспективата да доживеят в продължение на стотици години ги плаши, тъй като преклонната възраст традиционно се свързва със слабост и различни физически заболявания.
Въпреки това, научният директор на SENS казва, че такова тъжно съществуване няма нищо общо с бъдещето на човечеството, което предлага неговият  изследователски екип.
„Става дума не  да се удължи съществуването на един болен, умиращ  организъм, а как да се предотврати появата и развитието на всяка болест
причинена от остаряване „- обяснява Де Грей.

Клетъчните увреждания, причинени от стареенето, геронтологът разделя на седем основни категории, за които се разработват подходящи методи.
Докато за някои категории  медицината още не е намерила  начини за „гаранционен ремонт“, с други, тя почти е достигнала целта си.

Една от тези техники е успешната антистарееща терапия със стволови клетки.
Клиничните изпитвания, включително и при хора са показали, че инжектирането на стволови клетки може да  възстанови клетъчни  тъкани, които са загубили способността да се възстановяват автоматично. Това успешно се използва за лечение на хора с увреждания на гръбначния стълб, а тази техника има шанс да се наложи и при възстановяването на повредените от заболявания мозък  и сърце, което е е особено важно, тъй като сърдечно-съдовите заболявания днес са основните „убийци на възрастните“.

Д-р Де Грей не се наема да прави точни прогнози за това колко дълго хората могат да живеят в бъдеще и колко скоро това  бъдеще ще дойде.
Но всяко откритие в областта на медицината ни доближава до една нова ера, е уверен ученият.
Според неговите оценки, първият човек, който ще може да живее хиляда години, ще се роди в рамките на 20 години, след като се роди човекът, който ще премине 150 години живот.
И когато това време дойде, най-честата причина за смърт няма да са  болести и старост, а нещастните случаи и катастрофи, срещу които медицината,  уви, е безсилна.

Не може да има лимит на живот, ограничен от датата на раждане. Целият смисъл е да се осигури поддръжка за неопределен период. “

Що се отнася до бъдещето, в което населението на Земята ще се състои изцяло от дълголетници, много експерти   рисуват в не особено ярки цветове.  Ако науката постигне рязко увеличаване на продължителността на живота, това може да доведе до сериозни социални промени, считат специалистите от Института за здравословно  стареене в University College London.

Население ще се състои предимно от старци, броят им ще расте, ще се увеличава пропастта между богати и бедни, и хората ще трябва да наложат изкуствен контрол на раждаемостта и все по-често ще се прибягва до евтаназия.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *