Kриониката: Факти, от които кръвта ви замръзва

Ами  ако наистина може да измамим смъртта, запълвайки вените си с химикали и увисвайки с главата надолу в спален чувал вътре в контейнер с течен азот, за да може след десетки или стотици години да ни съживят? пита The Independent.

Идеята е фантастична, но в света  вече се съхраняват по този начин повече от 200  човешки тела; хората вярват, че криониката ще им даде  вечен живот, казва журналистът Роб Хейстингс.
Наскоро в хранилището попадна и основателят на това движение- Робърт Етингер, който почина на възраст от 92 години.
„Етингер, бивш учител по физика, се превърна в 106-тия човек, чието тяло ще се съхранява  в Детройтския Институт по крионика, основан от него  през 1976 година.
По-рано, вдъхновен от идеите на научната фантастика, Етингер написа книгата „Перспективата за безсмъртие, където той излага идеята като напълно реалистична“ – разказва изданието.

Етингер не може да бъде обвиняван в песимизъм, отбелязва авторът.
Каквато и да е причината за смъртта, дори ако методите на замразяване сега са несъвършени, „нашите приятели в бъдеще  рано или късно ще  отговорят на предизвикателството да ни съживят и да ни лекуват“, пише той.

Британският фотограф Мъри Балард е  един от малкото, които са били в хранилищата за  съхранение на замразени тела и е снимал всички етапи на консервацията им, пише изданието.
Той е посетил всичките три  най-големи хранилища, намиращи се в САЩ и Русия. В света има  около   хиляда  души, които са завещали телата си с    надежда за възкресение в бъдещето.
Според Балард,  те са добре информирани в сферата на медицината и признават, че криониката е  експериментална наука и нейните методи не са тествани в практиката.
Във всеки случай, „ако мечтаете за безсмъртие, няма друг начин“, казва фотографът.

Балард  два пъти е посетил института Етингер, както и три пъти „KриоРус“,   близо до Москва, където в криостаза са 15 „пациенти“, както ги  наричат, и в Alcor Life Extension Foundation в Аризона, в която се помещават 104  тела.
В Алкор има възможност да се замрази само главата на човек.
„Предполага се, че   мозъкът е точно   твърдия диск, който съхранява всички спомени и вашата личност“ – казва Балард.
Хората се надяват, че в бъдеще ще може да си отгледат ново тяло, върху което да се „присади“   мозъка им.

„След смъртта на пациента възможно най-бързо трябва да бъде поставен  във вана с ледена вода и да се свърже с устройство, което ще осигури кръвообращение, за да не умрат клетките „- описва изданието процеса на съхранение на телата.
На следващия етап   кръвта се замества с течност, която предотвратява образуването на лед в клетките при  понижение на  температурата.
Тялото се транспортира до хранилището, поставено в спален чувал, предназначен  за арктически условия, и се поставя в „Криостат“ – гигантски термос. Постепенно тялото се охлажда.
Държи  се с главата надолу , тъй като тя трябва да е в най-студеното място.

„Цените варират. The Cryonics Institute взима от пациентите си по 28 000
долара, а повечето пациенти на Алкор плащат чрез застрахователни полици Алкор. За да се запази цялото тяло, трябва да се закупи  застраховка за 200 хиляди долара „- се казва в статията.

Разказва се, че пръв е бил замразен с надеждата да възкръсне  Walt Disney, но това е само легенда.
Фантастът Артър Кларк смята, че вероятността криониката да успее е най-малко 90%, но и той е бил погребан по традиционен начин.
Етингер, обаче, вече се съхранява в непосредствена близост до майка си и двете си жени.

Източник: Independent

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *