Мистерия на обратната страна на Луната

На снимките на лунната повърхност, изпратени от космическия кораб Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) от  обратната страна на Луната, астрономите са забелязали необичайно образувание.

Учените са смутени от странно изригване на материя, приличащо по форма на пеперуда. Според експерти, такива асиметрични следи остават, след като на повърхността под много остър ъгъл пада някакво тяло. Какво е това – падане на метеорит или скорошен сблъсък с някакъв  изкуствен  обект  – учените все още   гадаят.
Въпреки това е възможно  следите да са от падането на американския спътник Lunar Orbiter 2.

Lunar Orbiter 2  e  един от петте безпилотните летателни апарати,  изпратени в рамките на втората лунна програма.

Lunar Orbiter   стартира  на 6 ноември 1966 година.
Задачата на корабите е картографиране на лунната повърхност, за да се изберат места за бъдещо кацане на американските астронавти.
След приключване на мисията е  решено да се унищожи сондата, като бъде насочена към обратната страна на Луната.

Lunar Orbiter 2   пада на Луната на 11 Октомври 1967.
Учените знаят само приблизително координатите на падането , тъй като сблъсъкът е станал на обратната страна на Луната, където няма пряка радио видимост от Земята.

„Ударът изглежда прекалено голям (около 85 метра в диаметър), за да бъде резултат от падането на един кораб с размерите   няколко метра. Въпреки това при ъгъл на падане на слънчевите лъчи само 12 градуса е трудно да се види ръба на кратера и да се определи истинският диаметър, „- казва астрономът Джеймс Ашли от Университета на Аризона.

„Факт е, че ние не сме сигурни от какво е било причинено това. Ние отново ще снимаме мястото при  лъчи на слънцето, за да видим  кратера „- добави той.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *