Moст ще свърже Африка и Азия

Кайро най-накрая даде окончателното си  съгласие  за изграждането на гигантски мост през Червено море, който ще свързва северната част на Африка с  Близкия изток.

Изглежда, че такъв проект трябва да се приветства, но той може да увеличи напрежението в региона.  Против този мост са Израел и  Йордания.

Магистралата с  дължина 32 км ще води началото си от  египетския курорт Шарм ел-Шейх и ще завършва на западния бряг на Арабския полуостров.

За първи път проектът бе предложен от покойния монарх на  Саудитска Арабия Фахд   ибн Абдел Азиз ал-Сауд през далечната 1988 г.  Islamnews.ru.
Самоче тогавашният египетски президент Хосни Мубарак е бил против изграждането на такъв мост, тъй като е бил под натиск от страна на правителството на Израел, което е незаинтересовано от създаване на директна комуникация между големите арабски държави.

Цената на гигантското съоръжение се оценява на 5 милиарда долара.
Предполага се, че таксите от поклонниците, които искат да посетят мюсюлмански храмове в Саудитска Арабия, ще помогнат мостът да се изплати бързо.
Очаква се също така, че автомобилната връзка между Африка и Азия, ще допринесе за увеличаване на броя на религиозните туристи.
Около 70 хиляди египтяни годишно ходят на  поклонение в Мека.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *