Невиждан студ уби 22 човека в Южна Америка

Необичайно студеното време, което обхвана много страни в Южна Америка, причини  смъртта на 22 души и създаде поредица  от необичайни явления:  сняг в чилийската пустиня Атакама и  поледици  на аржентинските стадиони, на които в момента се провежда първенството на Южна Америка купа – „Копа Америка“.Десет души са замръзнали до смърт в Парагвай – страната, най-засегната от студа.
В Уругвай загиналите са шестима души, в Аржентина и Бразилия са починали от студовите аномалии по трима души. Повечето от жертвите са живели на улицата или са се задушили от въглероден окис при опит  да стоплят домовете си.

В Чили, най-засегнатите райони са Арика, Тарапака и Антофагаста , намиращи  се на около хиляда километра северно от Сантяго. Страната е обхваната от снеговалежи и проливни дъждове, от които са пострадали  около 3,5 хиляди души.

Според министъра на отбраната на Боливия Сесилия Чакон, температурата в планинските райони на Андите е паднала до минус 20 градуса, и това е рекордно ниска температура в департамента  Потоси (южна Боливия) за последните 9 години.

На юг и в югоизточната част на Бразилия температурите паднаха през последните две седмици до нула градуса.

В понеделник, в планините на Санта Катарина са отбелязани минус 6,2 градуса по Целзий“, като студът се е  усещал като минус 27 градуса поради силните ветрове“, съобщи Центърът за прогноза на времето  на Националния институт за космически изследвания.

В зоопарка „Громадо“ в южната част на бразилския щат Рио Гранде до Сул, животните трябвало да се завиват с  одеяла и да се   включват отоплителни прибори.

„Животните, които имаме тук са от Амазония. Тези животни не могат да се адаптират към студа, „- обяснява ветеринарят Рафаел Пагани.

В аржентинският град Пасо де лос Либрес в провинция Кориентес (североизточната част на страната), са отчетени най-ниските температури за последните 50 години, минус 4 градуса.

В Уругвай студът   причини   смъртта на шестима души, включително петима бездомници от Монтевидео. Аржентинския президент Хосе Мухика тази седмица разпореди,  хората, живеещи по улиците, да бъдат откарвани насилствено   в приют.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *