Пиенето на много вода е вредно, а ползата от нея е мит

Британски учени твърдят, че рискът от дехидратация   е мит, пише  Daily Mail. Според традиционното мнение на лекари, трябва да се пие   вода     за предотвратяване на бъбречни заболявания и затлъстяване, напомня  журналистката Софи Борланд.

Министерството на здравеопазването, както и водещи лекари и диетолози казват, че човек трябва да пие по 1,2 литра вода на ден.

Но Маргарет Маккартни, общопрактикуващ лекар от Глазгоу,  казва в статия за British Medical Journal, че съветът да се пият по 6-8 чаши вода на ден е не само глупост , а глупост, която е  напълно развенчана“.
Според Маккартни, полезните свойства на водата често са преувеличени от заинтересованите организации – например, производителите на бутилирана вода.

Според изследвания, ако   човек пие вода „за всеки случай“, в моменти, когато той не изпитва жажда, концентрацията на внимание не се повишава, а намалява.

„Има също доказателства, че химикалите, с които се дезинфекцира   бутилираната вода, могат да бъдат опасни за здравето“ – се казва още в статията.
И ако „пиете много вода“ през нощта ще трябва да ходите до тоалетната, което пък нарушава съня.

„Според някои проучвания, питейната вода може дори да причини бъбречни заболявания, вместо да ги предотврати“ – пише авторът.

Маккартни също така предупреждава, че прекомерното пиене на вода може да причини рядко, но потенциално смъртоносно  заболяване -хипонатриемия: нивото на сол в организма намалява и е възможен  отток  на мозъка.

От своя страна, американският експерт по метаболизъм Стенли Голдфарб не намира доказателства за хипотезата, че водата помага да отслабнете, като потиска  апетита.

Всъщност, отбелязва вестникът,   през 2010 г. британците са изпили 2,06 милиарда литра бутилирана вода, но и още повече чай и бира (съответно три   и пет пъти повече).

Източник: Daily Mail

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *