Потъването на Банкок е неизбежно

Ден след ден  Банкок потъва: според най-песимистичните експертни изчисления част от столицата на Тайланд може да се скрие под водата в 2030 е, пише Le Monde.

Комбинация от природни фактори – промените в климата, повишаването на морското равнище, ерозията на бреговете и пропадането на глинести почви – в съчетание с липсата на политика, способна да да предотврати бедствието, осъжда  града на гибел.

В същото време населението на града непрекъснато расте, a новите небостъргачи с теглото си  допринасят за по-нататъшното  потопяване на Банкок в морето, казва репортерът Бруно Филип.

Значителна част от мегаполиса вече се намира под морското равнище, над един милион сгради, от които 90% – жилищни, са застрашени от покачването на морското равнище.

В случай на влошаване на ситуацията   партерните етажи на сградите за няколко месеца може да се превърнат в блато.

Жителите на порта Самунт Пракан, разположен на няколко километра от Банкок, в продължение на няколко месеца вече живеят в къщи,  частично наводнен с вода.

Експертът от  Националния център за превенция на природни бедствия Дхармасароя Смит прогнозира, че до 2100 г., Банкок ще бъде другата  Атлантида, а ако правителството не предприеме никакви действия, това  може да се случи още през 2030-та година. Според него е необходимо да се изгради огромен язовир край Сиамския залив.

Океанографът Anond Snidvongs, от своя страна, предполага, че срокът за  наводнението на може да се предвиди, а изграждането на язовири или опитите да се спре ерозията на бреговете са безполезни.
За борба с наводненията са необходими по-стратегически политики за градско развитие, казва той.

Специалистът-урбанист Niramon Kulsrisombat потвърждава, че наводненията са  природен феномен за Банкок, който е построен на блатиста земя на 1,5 метра под морското равнище.

Преди това много канали и полета са поемали водите от наводненията, но в процеса на урбанизация  много къщи са построени върху земя, която преди е поглъщала водата, пише вестникът.

Източник: Le Monde

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *