Терористични актове вече се предсказват математически

Математиците   се научиха да  предсказват бъдещи терористични атаки, ориентирайки се по времевия интервал между предишни  терористични актове, извършени от членове на една и съща група.
Своите  открития  изследователите са изложили  в статия в списание Science.

Учените са анализирали намиращите се в публичното пространство  данни за терористичните атаки в Афганистан в продължение на десетилетие, както и данните от Ирак за периода 2003-2009. Експертите са установили, че след като бъдат извършени две терористични атаки, които обикновено са в интервал от значителен период от време, следващите терористични атаки стават на все по-кратки интервали.

Експертите са   извели  уравнение, в които времето на бъдещи терористични атаки е в пряка зависимост от времето между първата и втората атака.
Например, ако първите две терористични атаки са разделени от  100 дни,  третата атака, вероятно, ще е след 66 дни, а четвъртата – след още 52 дни.
Авторите тествали   уравнението, като  използвали данни за терористичните атаки от други размирни региони на света  и установили,  че това е точно така.

Както посочват авторите , подобен модел съществува и за други процеси – като корабостроенето, производството, разработване на нов софтуер. Те  обясняват, че с течение на времето производителят натрупва  необходимите умения и придобива необходимите му технологии, така че всяка следваща стъпка е по-лесна от предходната.

Освен това, откритият от учените закон, е подобен на еволюционната хипотеза на Черната кралицата, която е по името на героинята от книгата на Луис Карол „Алиса в страната на чудесата“.
Кралицата учила  Алис  да бяга с всички сили за  да остане на едно и също място.
В биологията  ефектът на Черната кралица се проявява в това, че заради конкуренцията,  видовете постоянно се променят само за да останат в една и съща екологична ниша.

Наскоро  друга група автори, като  използва  методите на научен анализ,  които често се използват за да се намерят местообитанията на  застрашени  от изчезване видове, почти точно прогнозираха къде  може да се крие „терорист номер едно „Осама бин Ладен, убит на 2 май 2011.

Related Posts

One thought on “Терористични актове вече се предсказват математически

  1. „които обикновено са в интервал от значителен период от време, следващите терористични атаки стават на все по-кратки интервали“

    Разгеле, откриха топлата вода. Работата е там, че това важи за всичко случващо се на Земята, че и не само на нея. Сътворението с всички събития в него, визуално следват спирала, т.е. както спиралата се стеснява и за определена дължина на линията имаме все повече обороти, така сега за определено време, понеже е линейно, имаме все повече събития. Според изследванията на календара на Маите и описаните цикли, тази година на 28.10, всички събития ще трябва да се случат едновременно. Как ще се изрази това и в какво, нямам представа, но е ясно, че ще стане нещо интересно. В колибката има един филм лекция, какво точно означава календарът на Маите. Чудя се тези математици, дали не са черпили информация от там :-)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *