В САЩ построиха най-бързият самолет в света

Американският безпилотен самолет  X-43A ,  проектиран и построен от NASA, MicroCraft Inc и Orbital Sciences Corporation, е признат за  най-бързият самолет в света.
Ултразвуковият самолет по време на изпитанията е достигнал скорост от 11 230 km / h, превишаваща скоростта на звука   почти десет пъти. 

В проекта на X-43A са инвестирани  около $ 250 млн., а   свързаните с него изследвания в областта на реактивните двигатели, които могат да   развият свръхзвуков скорост, са продължили почти десет години.

Забележително е, че най-бързият самолет е с доста скромни размери, които не надвишават размера на автомобил.
Размахът на крилата му е само 1,5 м, а дължината –  3,6 м . На самолета е инсталиран експерименталният свръхзвуков двигател SCRamjet SCRamjet (Supersonic Combustion Ramjet).
Потресаващото в този двигател е,   че в него няма  триещи се детайли.

Най-бързият самолет в света работи с гориво, което е смес от водород и кислород.  То се съхранява в специални резервоари, събиращи кислород от атмосферата. Това решение, според разработчиците, значително намалява теглото на самолета.

И все пак основната задача, която са си поставили конструкторите е било  изпитанието на революционно нова технология за замяна на турбореактивни двигатели със свръхзвукови.  Учените смятат, че в бъдеще такива въздухоплавателни средства ще бъде в състояние да стигнат до всяка точка  в света само за три часа.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *